In English

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aby var & somali

 

Skillnaden på en abessinier (aby) och en somali är enbart pälslängden. Då anlaget för lång päls (l) är recessivt så krävs det två stycken för att det ska slå igenom. Abyn har två anlag för kort päls (LL) och somalin två för lång päls (ll). Aby-varianten däremot har en av varje (Ll), den blir därför korthårig och räknas som abessinier. På grund av att den har anlag för lång päls får den inte användas i avel med abessinier men används istället med somalin.

 

Det finns 8 olika färger; viltfärgad (n), blå (a), sorrel (o), fawn (p) och även dessa fyra med silver (ns, as, os, ps).

 

Dessa katter är väldigt aktiva, d.v.s. de är med överallt, leker racerbil, är nyfikna och otroligt sociala. Lagar jag mat är de alltid med och hjälper till, läser man en bok eller tidning så vill de också kika (från knäet eller varför inte från axeln som är en utmärkt plats), ja i stort sett allt jag gör vill de vara med och kika på. Är det för lugnt hemma ordnar de gärna så att det blir lite fart och man kan få många goda skratt åt deras knasigheter.

 

Alla är så klart individer som blir lite olika varandra men är du ute efter en lugn katt som agerar soffkudde så är detta med all säkerhet fel ras för dig. Som ensamkatt blir de lätt rastlösa om man inte aktiverar dem mycket med vippor, laserpekare, apportering, koppelpromenader osv. Därför rekommenderar jag att man åtminstonde har 2 katter (som i aby och somalins fall är betydligt mindre jobb än med bara 1).

 

För mer information om raserna finns länkar till relaterade sidor under länkar.

lostwoods.se © 2011

se även blogg.lostwoods.se